Kincses Gyula: Az egészségügy reális jövőképe

2013. év vége felé egy elgondolkodtató, az egészségügyi vállalkozásokat közvetlenül bevonó vitaanyag jelentetett meg Kincses Gyula blogjában: "Az egészségügy reális jövőképe"

A vitaanyag olyan pontokat érint, mint a magánt nem utálni, démonizálni kell, hanem a „köz” szolgálatába kell állítani, azaz

Ezek régen mondott, mégsem megvalósított "szlogenek". Ami ebből eddig megvalósult, az a "hiány" és "invesztíció" igényes szakterületek monopolizálása OEP finanszírozással magánkézben lévő szolgáltatók felé. Ez messze van a valódi vállalkozástól.

A vállalkozás alapja:

Ez az, ami jelenleg ketté van szakadva Magyarországon. Vannak az állami finanszírozású (állami, önkormányzati, magánkézben) lévő szolgáltatók. Valódi verseny teljes hiányával. A piaci igényekre - vársárlók, betegek elvárásaira - csak szőr mentén reagálva. Gyakorlatilag a kapcsolatoktól, lobbizástól függő üzemi működéssel.

Kincses Gyula pamflettje egy nagyon fontos pontra világít rá: az egészségügy olyan speciális piac, ahol végre el kellene találni a ló nyergét. Olyan rendszert létrehozni, ahol a népegészségügyi elvárásoknak megfelelő központi szerepvállalás és az egyéni igények kiszolgálása együtt, egyensúlyban működik. Ahol mind a közösség, mind az egyén úgy tekint a szolgáltatásra, mint ahol pénzéért megfelelő szolgáltatást kap.

Ehhez egyetértünk:

Eredeti írás forrása: dr. Kincses Gyula: Az egészségügy reális jövőképe

A vitaanyag az OEVOSZ FB oldalán kommentelhető.